marți, 21 iunie 2011

Procesorul

Procesorul este una dintre cele mai importante componente a unui calculator, fiind cel care stabileste cine, ce si când sa faca. Deoarece se pot obtine performante destul de bune si cu un procesor care nu este vârf de gama, ne poate da falsa impresie ca el nu are un rol foarte important. De exemplu,un împatimit al jocurilor va pune un accent mai mare pe placa video decât pe procesor. Totul depindede destinatia calculatorului, acest lucru însemnând ca nu avem mereu nevoie de cel mai performant procesor. Vom întâlni des denumirea de CPU în cazul procesorului (Central Processing Unit ), sauUCP, aceasta fiind traducerea în limba româna (Unitate Centrala de Prelucrare). Istoria modernã a procesoarelor desktop începe în 1993, odatã cu aparitia primului Pentium.Primul model disponibil rula la o frecventã de 60 MHz, avea 3,3 milioane de tranzistori si era capabilde a efectua pânã la 100 de milioane de operatii pe secundã (Million Instructions Per Second - MIPS). Odatã ce tehnologia folositã în primul Pentium a devenit depãsitã, pe piatã a fost lansatPentium II. Pornind de la 233 MHz, a fost construit pentru a ajunge la maximum 450 MHz. Aproximativ în acelasi timp si-a fãcut aparitia si primul procesor Celeron. Ultimele noutati sunt procesoarele Sempron, venite sa înlocuiasca Duron-ul, având FSB de 333 MHz si 256KB cache L2, si procesoarele Athlon64 FX, având aceleasi caracteristici ca si Athlon64, dar un nucleu mult mai performant, fiind ajutat si de avantajele socket-ului 939, cu chipset-urile superioare oferite de nVIDIA în special pentru acest socket

duminică, 19 iunie 2011

Intretinerea calculatorului

In momentul in care ne-am hotarit sa demontam calculatorul trebuie sa fim siguri ca avem la dispozitie citeva ore fara a fi deranjati, in asa fel incit sa nu lasam lucrurile pe jumatate terminate. Calculatorul si monitorul trebuie sa fie reci, adica sa nu se fi aflat in functiune in ziua respectiva sau eventual sa fi fost inchise de cel putin o ora. in cazul monitorului acesta trebuie inchis complet, nu sa fie lasat in stand-by.

Operatiunea de demontare se realizeaza cel mai bine pe o masa si nu pe jos pentru ca in acest fel ne asiguram ca nu vom calca pe componente. Singurul instrument de care avem nevoie este o surubelnita obisnuita cu cap cruce. Este foarte important ca in cursul operatiei de demontare sa fim foarte ordonati adica sa punem bine toate componentele dezasamblate. in plus este indicat sa avem grija sa nu pierdem suruburile si sa le punem linga piesa pe care au fixat-o, lucru care ne va scuti de timpul pierdut cu cautarea acestora. De asemenea este bine sa grupam piesele demontate pe categorii : unitati de stocare (hardisc, CD-ROM), placi de extensie (placa video, modem, etc.), cabluri (cablu de alimentare, cabluri IDE, etc.), periferice (maus, tastatura, etc.) pentru a le avea la indemina mai usor.

1. DEBRANsAREA DE LA SURSA DE CURENT ELECTRIC

Trebuie sa avem in vedere ca scoaterea corecta a unui stecher (conector) dintr-o priza se face tragind de capul stecherului si nu de cablul lui. Primul lucru pe care trebuie sa il facem este debransarea calculatorului de la reteaua de curent electric. Scoatem din priza de curent alternativ stecherul cablului de alimentare a calculatorului si apoi scoatem si conectorul cablului aflat in priza de pe carcasa, de linga sursa de alimentare. De asemenea deconectam de la priza de curent stecherul monitorului si stecherul imprimantei. Aceste manevre nu sint periculoase, fiind similare cu deconectarea oricarui aparat electric.

Dupa deconectare apasam pe butonul de pornire a calculatorului. Prin aceasta manevra nu intentionam sa pornim calculatorul care evident nu mai are alimentare cu curent electric, ci descarcam condensatorii sursei de alimentare in asa fel incit acestia sa piarda electricitatea stocata.

in cursul operatiunilor de deconectare a perifericelor si de demontare a carcasei este bine sa fim atenti si sa nu atingem priza de pe carcasa calculatorului la care a fost conectat cablul de alimentare. Daca o atingem exista sansa sa ne curentam datorita.